I en have vil du gerne se så meget grønt og farve som muligt. Klatreplanter er ideelle til at give en mur, hegn, skur eller pergola et naturligt look. Herunder ses en række smukke hårdføre klatreplanter, hvoraf størstedelen forbliver grønne om vinteren. Ædelstene til enhver have.

7 hårdføre klatreplanter
1. Kaprifolier
Kaprifoliens blomster dufter vidunderligt, og det tiltrækker også mange insekter om sommeren. Farven på kaprifolien kan være gul, hvid og pink. Planten er ikke selvklæbende, men klarer sig meget godt på en pergola, netpaneler og hegn. Kaprifolien forbliver grøn om sommeren og har ingen pigge.

Højde: 5 meter
Hvornår skal kaprifolier sås: forår
Blomstringstid: sommer
Latinsk navn: Lonicera
Plantetype: slyngplante
Honeysuckle er en meget hurtigt voksende plante uden pigge. Et ideelt eksempel på hårdføre klatreplanter.

2. Passionsflora
Passifloraen stammer fra Brasilien og har den sprudlende, der også kendetegner landet. Blomsterne er lyserøde og meget slående på grund af den blålilla krone omkring pistillen. Passifloraen er en klatreplante, men vokser ikke særlig højt i vores haver. Planten forbliver grøn om vinteren og er desuden hårdfør. I tilfælde af frost skal jorden, som passifloraen er forankret i, dækkes.

Højde: 100 centimeter
Hvornår skal man så passiflora: Forår
Blomstringstid: efterår
Latinsk navn: Passiflora
Plantetype: slyngplante
Passifloraen er soldyrker og klarer sig mindre godt i halvskygge.

3. Klematis
En smuk klatrer med duftende hvid-lyserøde blomster. Æbleblomsten er hårdfør og stedsegrøn. Blomsterne ligner æbleblomst. En solrig position eller i det mindste delvis skygge er nødvendig for en god udvikling. Klematisen er ikke selvklæbende og har brug for hjælp og støtte i haven.

Højde: 4 meter
Hvornår skal klematis sås: efterår
Blomstringstid: forår
Latinsk navn: Clematis Armandii
Plantetype: slyngplante
Klematisens blomster har en vidunderlig duft. De fleste arter har rygsøjle.

4. Toscansk jasmin
Toscana jasminen er en stedsegrøn klatrer, hvis ranker vikler sig om en støtte. De bedste resultater opnås med et stykke gaze, de er mindre egnede til en pergola. Blomsterne er stjernelignende og hvide og har en vidunderlig duft. En jasmin kan lide sol og meget varme. En sydvendt have er derfor ønskelig.

Højde: 5 meter
Hvornår skal man så toskansk jasmin: efterår
Blomstringstid: juni til oktober
Latinsk navn: Trachelospermun Jasminoides
Plantetype: slyngplante
En toscansk jasmin kan fryse betydeligt tilbage. Skær de frosne grene væk efter vinteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *